דיאטה דלת גלוטן


כאשר אנחנו אוכלים פרוסת לחם טרי וריחני, מאפה נימוח או פרוסת פיצה פריכה, אנחנו אוכלים גלוטן. הגלוטן הינו המרכיב של הקמח המקנה למאפים את מרקמם מעורר התיאבון, האוורירי והנאה. קמח כידוע מצוי במזונות רבים מעבר למאפים, למשל פסטות, אך גם במגוון  מזונות שמי שאינו סובל מהבעיה לא מודע להן: מגוון סוגי בירה, רטבים, נקניקים ועוד רבים אחרים. כמו הגלוטן המצוי בקמח חיטה, אך גם בדגנים אחרים כמו שעורה, שיפון (ואולי שיבולת שועל) יש חלבונים מקבילים לגלוטן. 

ישנה קבוצה באוכלוסיה שחייבת להימנע מגלוטן והמקבילים לו – אלו הם חולי הצליאק המאובחנים, אשר אצלם הרגישות לגלוטן גורמת לתגובה חיסונית קשה במעי, שביטויה הקליני הקלסי הינו שלשולים וחוסר ספיגה של רכיבי המזון. האבחון האמין לבעיה הינו ביופסיה מהמעי הדק. עבור חולים אלו קיימת עמותה המספקת לחבריה מידע ותמיכה מעולים. כתובת עמותת הצליאק בישראל - http://www.celiac.org.il
קיימים גם אתרים רבים המספקים מידע על מתכונים ללא גלוטן, מוצרים לרכישה ללא גלוטן, וכד'.

בשנים האחרונות מסתבר כי אנשים רבים סובלים מצליאק סמויה, אשר אינה בהכרח באה לידי ביטוי בשלשולים. יכול להיות שתהיה רק אנמיה עקשנית שאינה חולפת, התפתחות פיזית איטית יותר, מחלת עור "אלרגית" כרונית שאינה מרפה עד שמפסיקים לאכול גלוטן בתפריט ועוד.

נשאלת השאלה – האם כלל התופעות הקליניות המוכרות לנו הן קצהו של הקרחון? האם יש בעיה עם גלוטן ליותר אנשים ממה שנדמה? בשנים האחרונות מתעוררים קולות על סמך עדויות של אנשים שהוציאו את הגלוטן מתפריטם (בעיקר כוכבים מוכרים) הטוענים שהרגשתם השתפרה פלאים. כמובן שתחושות ועדויות מסוג זה אינן מדד אמפירי מבוסס, אך עובדה כן מבוססת מדעית היא שיש מרכיב בגלוטן שאין לאדם יכולת לעכל. ככל הנראה, למזלנו הרב, אצל מרבית האוכלוסיה אין לכך כל השלכות קליניות או רפואיות.

 מה עושים כל אלו הנמצאים באזור האפור והלא מוגדר – מיגרנות כרוניות, בעיות עור כרוניות? גם פה ההמלצה אינה פשוטה, אין בדיקות אמינות לאבחון, ולמרות שניתן להמליץ על הפסקה זמנית של גלוטן, לא ברור מהו פרק הזמן הראוי להשגת תוצאות. בעיות העור המקושרות לגלוטן למשל, חולפות רק כשנה לאחר הוצאת הגלוטן מהתפריט, ללא ספק פרק זמן מאוד ארוך. 

אז המלצה ברורה אין. יש כאלו שהפיקו רווח בריאותי אמיתי מהוצאת הגלוטן מהתפריט. אך חשוב להבין כי הדיאטה צריכה להיות מאוד קפדנית ואינה קלה לביצוע, וביצוע חלקי לא יניב תוצאות. יש לקוות כי הפתרון אולי יגיע בעתיד הקרוב מתחום הפיתוח התרופתי. כמו שלאנשים שאינם מעכלים את סוכר החלב לקטוז, יש כיום פתרון תרופתי.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.